niedziela, 13 marca 2016

Errata do poprzedniego posta

Dzisiaj w Esfahanie ugotowaliśmy wspólnie kashke bademjan. Jest to chyba jedyna popularna i tradycyjna potrawa irańska bez mięsa. Jej smak zapamiętam na długo (nie tylko dlatego, że jemy ją co drugi dzień) - jest po prostu bardzo smaczna. Tego przepisu nie znajdziesz w przewodniku, ale nie martw się - po powrocie będę chciała dzielić się nim ze znajomymi :)

Zdjęcie z bloga: http://persianmama.com/eggplant-and-walnut-dip-kashke-bedemjan/
na którym znajdziesz przepis na jedną z wersji kashke bademjan :)

Głównym składnikiem jest bakłażan, ale swoją wyjątkowość przepis zawdzięcza "kashk'owi" - czymś na pograniczu przeterminowanego jogurtu i serwatki połączonej z serkiem topionym gouda. Dokładne przywołanie smaku kashke bademjan w Polsce może być utrudnione właśnie ze względu na brak tego drugiego składnika. Ale że w Kuchniach Świata nie będzie? :)

Najfajniejsze w tym wszystkim było to, że przygotowywaliśmy to danie w 10 osób. My, znajomi Ahmada i trójka Szwajcarów. Przypadkowa mieszanka ludzi - efekt smakowity. Ani obieranie paru kilogramów bakłażana ani szatkowanie cebuli nie jest w takim gronie uciążliwe. I smakuje wybornie.

Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz